RIEGL VQ-1560 II -ilmalaserskannerin tiedot

Intergeo 2019 UUTUUS! V-sarjan RIEGL VQ-1560 Mark II -ilmalaserkeilain on asennusvalmis kartoitusautomaatti, jonka jonka käyttöalue ulottuu aina 5 600 m (MSL) korkeudelle. Laite sisältää kaksi laseria (dual channel), jotka voivat olla samaa tai eri aallonpituutta, integroituna yhteen tehokkaan GNSS-IMU-laitteiston kanssa. Optiona järjestelmässä on esimerkiksi 150 megapikselin keskiformaatin kamera ja siihen voidaan integroida kakkoskameraksi myös esimerkiksi IR-kamera.

Järjestelmän suurin pulssintoistotaajuus on 4 MHz ja efektiivinen mittausnopeus maan pinnalla on tällöin 2,66 MHz. Ilmassa voi olla samanaikaisesti nyt 36 mittauspulssia. Mittausjärjestelmällä saavutettava pistetiheys on lentokorkeudesta ja nopeudesta riippuen esimerkiksi 2 – 70 pistettä/m2, mutta helikopteriasennuksissa ja matalalta lennettäessä päästään vielä suurempiin mittaustiheuksiin kuten 100 pistettä/m2. Katso lisää esimerkkejä laitteen teknisestä esitteestä.

V-sarjan laitteissa on sisäänrakennettuna ainutlaatuinen kaikujen digitointi ja reaaliaikainen aallonmuodon analyysi, jotka mahdollistavat monipistemittauksen ja käytön huonoissakin näköolosuhteissa. Laitteessa on myös käytössä Rieglin kehittämä SmartWaveform-algoritmi, joka tallentaa lisää pisteitä erikseen määritetyillä kriteereillä. Myös täyden aallonmuodon tallennus on mahdollista.

Kojeen skannausmekanismi perustuu nopeasti pyörivään, monitahkoiseen peiliin, joka tuottaa täysin yhdensuuntaisia ja suoria pisteprofiileja. Esimerkin mittausjärjestelmän tuottamasta säännönmukaisesta pisteverkosta näen kuvassa alla. Laserit eivät mittaa suoraan alaspain, vaan ovat suunnattu 8° eteen ja taakse kuten Riegl LMS-1560-skannerissa. Ristikkäisillä ja kallistetuilla lasereilla varmistetaan kohteen kattava mittaus myös voimakkaasti kumpuilevassa maastossa sekä mitataan paremmin esimerkiksi rakennusten julkisivuja.

Mittausjärjestelmä sopii ideaalisesti suurten alueiden topografiseen kartoitukseen korkealta tai kompleksisten kaupunkialuieden mittaamiseen matalammalta. Helikopterin kyydissä myös sähkölinjojen kartoitus on joutuisaa.

RIEGL VQ-1560 II toimitetaan käyttäjälle täysin kalibroituna tehtaalta. Alla olevassa kuvassa on esimerkki kokoonpanosta:

Muistathan, että autamme aina asiakkaista uusien mittausjärjestelmien käyttöönostossa. Vaikka järjestelmät muuttuvat teknisesti koko ajan automaattisemmiksi, niin hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin tietotaitoa. 

Ota yhteyttä

Pin It on Pinterest

Share This

Jaa tämä ystävillesi!