Viimeiset puoli vuotta on satanut hurjasti uutisia internetrintamalta ja tässä kuussa saatiin saavutettiin jonkinlainen huipennus Airbusin uutisten myötä: yksityinen Oneweb Ltd valitsi Airbusin toteuttamaan hurjan yli 900 satelliitin infran maailmanlaajuisen internetyhteyden luomiseksi.
Kiinnostunutta lukijaa jäi uutisoinnin myötä mietityttämään moni asia, mm. tällaisen WLAN-verkon käyttäminen paikantamiseen (WiPS/WFPS) joko itsenäisenä tai muiden paikannustekniikoiden kuten GNSS-paikannuksen tukena. Uutisoinnissa keskitytään luonnollisesti pääosin koko maapallon kattavan laajakaistainternetyhteyden syntymiseen, mutta nuo samaiset satelliitit ja niiden luoma verkko mahdollistavat monien muidenkin palveluiden luomisen.
Lentokoneiden osalta näihin palveluihin viitataan hiukan Honewellin maaliskuisessa lehdistötiedotteessa, jossa sen kerrotaan kehittävän järjestelmiä samaiselle Onewebille esimerkiksi lentokoneiden navigointiin ja ”terveyden” seurantaan. Eittämättä taustalla vaikuttavat esimerkiksi viime vuosien spektaakkelimaiset lentokoneiden katoamiset tutkista – maapallolla on monien järkytykseksi vielä isoja katvealueita. Toinen kattavaa paikannusta tarvitseva tulevaisuuden ala ovat robottiautot, joiden navigointijärjestelmiin tarvitaan vielä tässä vaiheessa kehitystä.
Paikannuksen ja navigoinnin osalta saamme varmasti lisää tietoa tulevaisuudessa, kun uusia järjestelmia aletaan rakentaa. Niin, puhutaan monikossa sillä suunniteilla on siis ainakin kaksi satelliitti-internet-järjestelmää: yllä mainittu brittiläinen Oneweb taustallaan mm. britti Richard Branson sekä amerikkalaisempi versio, taustallaan 2000-luvun ihmelapsi Elon Musk SpaceX-yhtiöineen. Muskin suunnitelmissa on peräti 4000 satelliitin infra, mutta Oneweb näyttää tällä hetkellä olevan lähempänä konkretiaa. Omia lennokki/kuumailmapallo yms. internetratkaisujaan aiemmin tutkailleet Google ja Facebook sekä monet muut suuryhtiöt näyttävät nyt ryhmittyvän näiden kahden hankkeen ympärille.
Toteutuvatko nämä järjestestelmät? Kukapä tietää. Verrattuna menneisiin, epäonnistuneisiin saman alan hankkeisiin näissä suunnitelmissa yhdistyy nyt kaikenlaista konkretiaa alkaen satelliitien rakentamisesta ja laukaisujärjestelmistä aina käytettäviin taajuusalueisiin. Oneweb turvautuu eurooppalais-neuvostoliittolaiseen Ariane/Soyuz-raketteihin sekä Bransonin/Virginin rakettiin, kun taas SpaceX:llä on käytössään oma, moderni laukaisurakettinsa, joka on jo mullistanut satelliittien laukaisumarkkinat. Onewebilla on myös hallussaan matalalla kiertoradalla tarvittavien radiotaajuuksien oikeudet, mikä on ihan kova sana ahtailla taajuusmarkkinoilla. Odotamme siis mielenkiinnolla hankkeiden kehittymistä.
Addendum: matalalla kiertoradalla pyörii nykyään 1300 satelliittia ja huikeat määrät jätettä. Teknojättien tammikuussa julkaisemat suunnitelmat ovat lisänneet huolta jätteen lisääntymistä, joten suunnitelmia avaruuden ”puhdistamisesta” julkaistaan myös kasvavalla tahdilla. Näistä ongelmista lisää Aerospace America -lehden artikkelissa ”Cleaning up space”.
Linkkejä kiinnostuneille:
Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/OneWeb_satellite_constellation
Washington Postin juttu Muskin suunnitelmista