Intergeon alkaessa tänään 13. lokakuuta 2020 esittelemme tällä palstalla lyhyesti suomeksi Riegl GmbH:n uutuuksia ja olemassaolevien tuotteiden muutoksia. Vaikka Covid-19-epidemian takia perinteinen kokoontuminen Saksassa jää tällä kertaa väliin, niin vuosittainen tuoteuutuuksien julkaisu tässä tapahtumassa toteutuu edelleen. Tällä kertaa uutuuksiin voi tutustua parhaiten vierailemalla Rieglin virtuaaliosastolla ja seuraamalla osaston esityksiä. Ohjelmassa on esityksiä vuorokauden ympäri alkaen tiistaina klo 11 ja päättyen torstaina klo 18 Suomen aikaan. Tiistaina klo 11 Philipp Amon aloittaa esityssarjan kertomalla droneskannerien uutuuksista.
UAS-skannerit
Droneskannaus jatkaa edelleen nousuaan ja Riegl julkaisee tähän kategoriaan peräti kaksi uutuutta. Suosittu miniVUX-sarja saa uuden jäsenen nimikkeellä miniVUX-3UAV ja VUX-sarjan uutuus on puolestaan VUX-120. Laitteiden painot lähestyvät kieltämättä toisiaan, sillä miniVUX-3UAV painaa 1,55 kg ja VUX-120 puolestaan 2 kg.
Ominaisuuksissa erot ovat suuremmat, sillä miniVUX-3UAV mittaa säädettävällä (120 – 360 astetta) avauskulmalla jopa 200 000 pistettä sekunnissa, kun taas VUX-120 yltää peräti 400 profiilin/1 500 000 miljoonaa pistettä/s nopeuteen 100 asteen avauskulmalla.
Lisäksi VUX-120-skannerin mittaustapa on Riegliltä uutta, sillä skanneri mittaa vuorotellen profiilin +10 astetta etuviistoon, nadiiriin ja -10 astetta takaviistoon. Näin kolmiulotteinen kohde kuten sähköpylväs tai rakennus saadaan mitattua entistä kattavammin pienemmällä lentomäärällä.
Rieglin valikoimassa on nyt peräti 11 erilaista droneskanneria! Kevyimmät niistä voidaan valjastaa esim. DJI:n droneihin ja raskaimmat vaativat mittausalustalta isompaa kantokykyä.
Bathymetristen skannerit
Viime vuonna julkaistu vihreä laser VQ-840-G on nyt täydessä tuotannossa ja RiHydro-ohjelmistoa päivitetään vuorostaan. Tohtori Martin Pfennigbauer näyttää tuloksia joka päivä ensimmäisen esityksen ollessa nyt tiistaina klo 12 Suomen aikaan.
Staattiset laserskannerit
Staattisten skannerien sarjassa keskitytään tänä vuonna VZ-400i-laserskannerin uusiin ominaisuuksiin – robottirajapintaan sekä aineistojen laajennettuun prosessointiin skannerin sisäisessä tietokoneessa jo mittauksen aikana.
Robottikäytöstä ei tässä vaiheessa vielä sen enempää, mutta osastolla nähtävät videot esim. Boston Dynamicsin kävelevän Spot-robotin kyydissä ovat näkemisen arvoisia. Stop&Go-lasermittaus saa näin ihan uusia ulottuvuuksia! Saksassa ensimmäiset VZ-400i-skannerit robottialustalla ovat jo käytössä kaivoksilla.
Maastomallien ja monitorointitehtävien kanssa työskenteleville uutta on nyt muutosten visuaalisointi jo heti paikan päällä skannerin sisäisellä laskennan avulla. Ominaisuus on myös eräänlainen jatke monitorointiappiin, joka mahdollistaa kohteen, esim. jyrkän rinteen, lähes reaaliaikaisen valvonnan ja hälytysrajojen asettamisen. Toisaalta skannatessa esim. avolouhosta muutoksen edelliseen mittauskertaan voi visualisoida paikan päällä heti uuden mittauksen jälkeen. Tuloksen voi lähettää myös paikan päältä skannerista suoraan pilvipalveluun jaettavaksi projektin muille tahoille.
Ensimmäinen esitys staattisista skannereista on tiistaina klo 12 ja seuraava jo illalla klo 23 Suomen aikaan.
Mobiili- eli kinemaattiset laserskannerit
Mobiililaserskannerien kategoriassa uutuudet ovat tänä vuonna ohjelmistoissa. Aineiston keruuohjelma RiAcquire saa uusia ominaisuuksia ja eri järjestelmien kameraintegraatioon on tullut muutoksia. Ladybug-kameroita tuetaan tarkemmalla aikaleimalla ja nyt kameroiden kuva-aluetta voidaan rajoittaa jo tiedonkeruuvaiheessa. Näin kertyvä kuva-aineisto saadaan pienemmäksi ja vältetään esim. turhaan taivasalueen tallentamista. Aineiston jälkikäsittelyvaiheessa kuvien värisävyjä voidaan nyt säätää tehokkaammin esimerkiksi parantamalla alivalottuneita kuvia automatisoidulla histogrammisäädöllä.
Tohtori Harald Teufelsbauer esittelee mobiiliskannauksen uutuuksia ensimmäisen kerran tiistaina klo 14 Suomen aikaan.
Ilmalaserskannerit
Ilmalaserkeilainkategoriassa on tänä vuonna yksi iso uutuus: RIEGL VQ-1560II-S. Sen avulla saavutetaan noin 25% tuottavuuden kohotus edellisiin korkealta mittaaviin mallehin verrattuna. Esimerkiksi niillä parametreilla, joilla VQ-1560II mittaa 396 km2 tunnissa, niin VQ-1560II S mittaa jo 480 km2 tunnissa. Etäisyysmittaus on kasvanut 1,4 kertaiseksi vanhaan verrattuna, mikä mahdollistaa suuremman lentokorkeuden.
Lisäksi pienemmät droneskannerit ovat saaneet uuden pakkausmahdollisuuden, VPX-1 suojakuoren. Mittausjärjestelmä erilaisine kameroineen on järkevä pakata kompaktiin muotoon, jolloin se on suojattuna itse mittauksen aikana mutta myös helposti siirrettävissä dronesta/helikopterista/lentokoneesta toiseen. Tässä suojakuoressa on tilaa kolmelle kameralle ja yhdelle skannerille.
Peter Rieger esittelee ilmalaserskannereita ensimmäisen kerran tiistaina klo 14 Suomen aikaan.
Ohjelmistot
Rieglin aineistonkäsittelyohjelmat uudistuvat sekä staattisen että kinemaattisen laserskannauksen puolella.
Staattisen skannauksen RiScan Pro päivittyy kevyemmin, mutta se tarjoaa nyt paremmat mahdollisuudet tyypillisten prosessiketjujen automatisointiin ja ketjuttamiseen.
Kinemaattisen (mobiili, drone, ilma) skannauksen ohjelmisto RiProcess kokee sen sijaan suuremman mullistuksen, koska se siirtyy 64-bittisyyteen. Samalla osa modulaarisista aliohjelmista yhdistetään uuden RiUNITE-nimen alle. Uudistusten vaikutus on 1,8 kertaa nopeampi prosessointi ja tiedostokokojen pieneneminen puoleen tai neljäsosaan entisestä. Myös pistepilvien värjäys kamerakuvilla ja LAS-tiedostojen kirjoittaminen nopeutuvat useita kertaluokkia.
Kolme päivää edessä mutta paljon on myös luvassa. Nähdään näyttelyssä!