Amerikkainen konsulttiyhtiö Gartner julkaisi hiljan vuosittaisen hypekäyränsä, jossa seurataan uusien keksintöjen leviämistä. Käyrässa painottuu läntinen maailma, joten sitä ei kannata nielaista ilman kritiikkiä, mutta on sinänsä mielenkiintoista tarkastella arvioita tekniikoiden ja palveluiden tilasta. Vuoden 2014 käyrä näyttää siis tältä:
Gartnerin arvion mukaan älykkään robotit – mukaanlukien siis älykkäät lennokit – ovat vasta tarinansa alkuvaiheissa eikä odotusten huippua ole vielä edes saavutettu. Tämä vaikuttaa ihan realistiselta ottaen huomioon minkälaisia virityksiä näkee koko ajan lukemattomissa YouTube-vedoissa sekä laitteiden että niiden tuottamien mahdollisten palvelujen suhteen. Etsikkoaika suurella hälyllä on siis käynnissä.
Robotit tai edes niiden buumi/hysteria ei edes ole kovin uusia ilmiö, sillä vastaavia on koettu aikaisemminkin esimerkiksi 1800-luvulla ja 1930-luvulla, jolloin myös pohdittiin perustavanlaatuisia keinoalyn ja robotiikan sääntöjä. Ajan henkeä voi aistia Charles Chaplinin Nykyaika-elokuvassa ja Isaac Asimovin tieteiskirjoissa. Eikä tässä vielä kaikki, jopa Aristoteles mietti itsenäisiä, ihmistyön korvaavia robotteja Antiikin Kreikassa 2500 vuotta sitten.
Noin yleisesti ottaen lennokkiliiketoiminnan tila taitaa olla varsin muuttumaton verrattuna viime vuoteen, jolloin lennokkiyhtiöön sijoittanut visionääri Chris Anderson tarkasteli tilannetta 2013 käyrän perusteella. Vaikka meillä Suomessa on jo ihan toimivaa liiketoimintaa alalla, niin kuitenkin nähtävissä on valtakäyttäjien odotusten olevan suurempia kuin todellisuus tällä hetkellä on. Tämä heijastuu myös kartoituspuolella esimerkiksi siinä mielessä, ettei lennokkeihin suunniteltuja ammattilaistasoisia kartoistusjärjestelmiä ole paljoakaan saatavilla. Ne ovat vasta tulossa, joten nyt liikkeelle lähtevät tahot ovat alan pioneereja ja edelläkävijoitä. He ovat siis Rogersin teorian mukaan keksijoitä tai varhaisia omaksujia.
Sinänsä katsottaessa Gartnerin kahden peräkkäisen vuoden käyriä, herää lukijalle epäillys metodiikan luotettavuudesta. Vuonna 2013 3D-skannaus – laajahko käsite itsessään – on vasta saavuttamassa hypen suurinta huippua, mutta vuonna 2014 se on jo ”valaistuksen polulla” eli kypsynyttä tekniikkaa. Eurooppalaisittain katsottuna vuoden 2013 sijoitus on väärä, sillä kyllä meillä tekijöiden näkemys skannereiden käyttömahdollisuuksista on jo varsin realistinen ja kaukana alkuhuumasta. Ainakin tällaisen kuvan saa jutellessa asiakkaidemme kanssa. Eri asia ovat sitten valtavirran edustajat, joille tekniikka on vieläkin jotain ihan uutta. Tämä tekeekin lennokien ja 3D-skannerien yhdistämisen varsin mielenkiintoiseksi.