Hongkongin lentokentän digikaksonen ja skannerivertailu

Intergeossa nähtiin muutama esitys maailmalta projekteista, joissa lähtöaineisto on hankittu Rieglin laserskannereilla. Molemmissa projekteissa on kysymys ilmasta tehtävästä mittauksesta. Nyt videoidut esitykset ovat kaikkien nähtävillä.

Ensimmäiseksi Geo1-yhtiön perustaja kertoo projektistaan tuottaa lähtöaineistoa Honkongin lentokentän digitaalista kaksosta varten. Alunperin konesuunnittelun maailmasta lähteneet digitaaliset kaksoset ovat nyt suuressa huudossa kiinteistömaailmassa, joten malleja tuotetaan ympäri maailmaa Suomea myöten.

Honkongin lentokentän tapauksessa kenttä laserskannattiin helikopterista tuhannen jalan eli noin 300 m lentokorkeudesta. Alue oli skannattu myös muutama vuosi aikaisemmin, mutta mittaus on tehty korkeammalta ja sen resoluutio ei riittänyt mallintajien tarpeeseen. Mittaukset olivat myös vanhentuneet muutosten takia. Esittelyvideossa käydään läpi projektin mittaustapa ja kerrotaan lopputulokseksi saadun 400 pistettä/m2. Mittaus tehtiin Riegl VQ-480II skannerilla. Lentokentän rajoitteiden takia työtä saatiin tehtyä 1 tunti päivässä.

USAn Oklahomassa on puolestaan tehty mielenkiintoinen skannerivertailu tiealueen mittauksessa. Yhteistyössä paikallisen liikenneviraston kanssa muutaman kilometrin pituinen tiealue on skannattu kolmella eri laitteistolla – kahdesti helikopterilla ja kerran dronella. Skanneri olivat Riegl VQ-480i, kahden VUX-1LR skannerin yhdistelmä sekä VUX-1UAV. Skannaustyön suorittaja Quantum Spatial on muuten USAn suurin kartoitusyhtiö.

Esitys kestää 40 minuuttia, mutta kannattaa katsoa monestakin syystä. Esimerkiksi on hienoa nähdä, miten huolellisesti tarkkuustarkasteluun tehdyt kontrollimittaukset on tehdy ihan korkeuden vaaitusta myöten. Lopussa esitellään laitteiden tarkkuustarkastelu, mutta itse esityksen aikana nähdään miten erilainen suorituskyky laitteistoilla on mittauksen keston suhteen. Jos projektialueen koko tästä kasvaa, niin on helppoa laskea ajallisesti miten mittauslaitteen valinta vaikuttaa kenttätyön pituuteen. Hyviä katseluhetkiä!

Vastaa