RIEGL VZ-2000

Syksyn 2014 uutuusskanneri maalaserkeilauksiin on jälleen ennätyksiä rikkova VZ-2000 – mittausnopeus on saatua nostettua jo 1 MHz:iin! Skanneri siis lähettää nopeimmillaan jopa 400 000 mittausta/s, jolloin vastaanotettujen* pisteiden määrä on esimerkiksi 1 600 000 pistettä/s. Skannausviivojen mittausnopeus on nyt tuplaantunut ollen 240 viivaa/s.

Viivojen eli pystysuorien profiilien mittausnopeus tekee VZ-2000-skannerista myös tehokkaan hybridimobiiliskannerin maa- ja mobiiliskannerien yhteiskäyttäjille. Liittämällä skannerin VMZ-alustaan, 3D-mobiiliskanneri on sen suurempia säätöjä vaille valmis. Uutuutena on myös mahdollisuus skannata mobiilisti 3D:nä oskilloiden, perinteisen mobiilin 2D-viivaskannauksen lisäksi. Mobiilin 3D-skannauksen etu on suurempi kattavuus eli katvealueet jäävät entistä pienemmiksi. Selvitykseksi vielä: kaikki mobiiliskannaus tuottaa 3D-aineistoja, mutta joko 2D tai 3D-mittauksin.

V-sarjan 3D-maastolaserskannerit ovat VZ-400, VZ-1000 , VZ-4000, VZ-6000 ja lokakuussa 2014 esitelty VZ-2000. Kahdesta ensin mainitusta on lisäksi saatavissa S-mallit teollisuuden erikoismittauksiin. Kaikki mallit soveltuvat myös pitkien aikajaksojen monitorointimittauksiin.

Riegl-skannerit sopivat hyvin Suomen vaativiin olosuhteisiin olemalla tiiviitä (IP64), typpihuuhdeltuja (sisäilma korvattu kuivalla typpikaasulla) ja pakkaskestäviä (-40 °C – +40 °C)

Rieglin maastokelpoisten 3D-laserskannereiden erikoisominaisuus on ilmalaserkeilauspuolelta tuttu Rieglin kehittämä täyden aallonmuodon (full waveform) laskenta. Maastolaserpuolella toteutus on reaaliaikainen eikä vaadi jälkilaskentaa. Tekniikka mahdollistaa mittapisteiden saamisen esimerkiksi kasvillisuuden osin peittämästä kohteesta (multiple target capability). Tämä tekniikka on tällä hetkellä käytössä ainoastaan Riegl V-sarjan skannereissa. Suomessa tätä tekniikkaa on alettu kutsua nimellä ”Monipistelaser” Monipistelaser tekniikkaa käytetään kaikissa uuden Riegl V-sarjan 2D ja 3D skannereissa.

RIEGL VZ-2000 skannerin mittausetäisyys 90% heijastavaan materiaaliin on 2000 metriin asti ja heikosti heijastavaan (20%) materiaaliin 1000 m. Rieglin ilmoittama VZ-2000 mallin kokonaistarkkuus on 8 mm @150 m ja toistotarkkuus 5 mm @ 150m. Tulokset perustuvat tehtaan tekemiin kenttätesteihin.

Muut ominaisuudet

  • korkea sisäinen ja ulkoinen mittaustarkkuus perustuu kaikujen digitointiin ja reaaliaikaiseen aallonmuodon analyysiin
  • monipistemittaus – rajoittamaton pistemäärä pulssi kohti
  • kompensaattori
  • sisäänrakennettu GPS-vastaanotin (L1)
  • mahdollisuus käyttää ulkoista GPS-vastaanotinta laitteen päällä, jolloin paikkatieto tallentuu suoraan skannausasemaan
  • sisäänrakennettu kompassi
  • 64 GB sisäinen flash-muisti
  • kestävä (IP64) ja kevyt muotoilu
  • optiona täyden aallonmuodon signaalin tallentamismahdollisuus

 

 

*Miksi puhumme lähetettyjen ja vastaanotettujen pulssien määrästä? Siksi, että jokainen Rieglin skannerin mittaama piste on tarkkuudeltaan speksien mukainen. Vaihe-erokeilaimilla lähetettyjen pulssien määrä voi olla 1 000 000 pistettä, mutta haluttaessa mittaukseen tarkkuutta, pisteet on keskiarvoistettava, jolloin mittausnopeudeksi jääkin esim. 122 000 pistettä/s. Käytännön kenttämittauksessa Rieglin skannerit ovat siis huomattavasti muita skannereita nopeampia.

Ota yhteyttä

7 + 4 =

Pin It on Pinterest

Share This

Jaa tämä ystävillesi!