Artikkelit

RIEGL tuoteuutuudet 2020

Intergeossa 2020 Riegl Laser Laser Measurement Systems julkaisi tuttuun tapaansa vuosittaiset tuoteuutuutensa, joista alla esitellään merkittävimmät.

 

RIEGL VUX-120 UAV LIDAR Sensor

 Vain 2 kg painava uusi droneskanneri edustaa tehokkuudessaan sarjansa huippua. Koska skannausprofiilien määrä on 400 sekunnissa, niin drone voi huoletta lentää suurempaa vauhtia kuin tyypillisessä UAV-kartoitustilanteessa. Pisteitä skanneri mittaa 1 500 000 kappaletta sekunnissa.

Tekniikaltaan laite edustaa tyypillistä Rieglin monipisteteknologiaa, mikä mahdollistaa maanpinnan saavuttamisen tiheänkin kasvillisuuden läpi. Lähetettyä mittauspulssia kohden laite voi vastaanottaa peräti 15 kaikua. Näin kasvillisuuden yläpinnan ja maanpinnan lisäksi niiden väliin jäävän kasvillisuuden rakenteestakin saadaan lisätietoa sitä tarvitseville.

 Täysin uutta VUX-120 -skannerissa on ns. NFB-skannauskuvio, Nadir – Forward – Backward. Laite mittaa samanaikaisesti 10 astetta eteen- ja taaksepäin sekä suoraan alaspäin nadiiriin. Tietoa tästä mittaustekniikasta löydät enemmän täältä ja laiteen tuotesivu löytyy puolestaan täältä.

 

RIEGL VUX-120

 

RIEGL miniVUX-3UAV UAV LIDAR Sensor

 Pieni miniVUX-3UAV on suositun miniVUX-perheen uusin tulokas. Skannerissa voi nyt valita 300 kHz, 200 kHz ja 100 kHz mittausnopeuksien välillä, jolloin maanpintaan saadaan entistä tiheämpi pistepilvi. Skannerin avauskulma vaihtelee mittausnopeuden mukaan, jolloin lennettäessä esimerkiksi kaupunkiympäristössä laajempi avauskulma mahdollistaa sivusuunnassa myös julkisivujen paremman mittauksen. 

RIEGL miniVUX-3UAV on helppo integroida esimerkiksi DJI:n M300 ja M600 -sarjan droneihin laitevalmistajan valmiilla kiinnityssarjalla. Samoin skannerin voi ostaa mittausvalmiina IMU/GNSS- ja kameraintegroinnilla, jolloin laitevalmistaja on tehnyt myös laitteiston kokonaiskalibroinnin. IMUissa ja kameroissa on laitevalmistaja tarjoaa useita valmiita vaihtoehtoja asiakkaiden tarpeen mukaan. Katso esimerkkejä laitteen esitteestä.

Riegl miniVUX-3UAV

 

RIEGL VPX-1 Helicopter Pod

 Uusi helikopteriasennuksiin tarkoitettu RIEGL VPX-1 on jatkoa suositulle VP-1-kotelolle. Tämä kotelo on optiomoitu VUX-120-skannerille sekä kolmelle kameralle. Aerodynaaminen kotelo mahdollistaa mittausjärjestelmän siirron helikopterista toiseen nopeasti ja käytännöllisesti silloin kun mittauskerroilla käytetään eri helikopteria ja/tai siirrytään maasta toiseen. Kiinnitysjärjestelmä on yhteensopiva helikoptereissa tyypillisesti käytettävien kameroiden kiinnityssysteemien kanssa.

 

Riegl VPX-1

 

RIEGL VQ-1560II-S

Korkealta taivaalta mittaavien laserskannereiden kuninkuussarjaan RIEGL esitteli jälleen uuden kahden skannerin mittausjärjestelmän. Näillä laitteistolla mitataan kansallisia kartoituksia mutta myös erittäin tiheitä aineistoja alemmilta lentokorkeuksilta. VQ-1560II-S järjestelmä sisältää kaksi keskenään kalibroitua laserskanneria ainutlaatuisessa ristiasennossa niin, että jo yhdellä ylilennolla kohteesta saadaan mitattua lähes kaikki. Kahden skannerin järjestelmien mittauskuviota Riegl kutsuu nimellä “ristituli” kuvaamaan sitä, miten kohde saadaan samalla kertaa mitattua kahdesta eri suunnasta.

Laitteen esitteestä  löydät taulukoita, joiden avulla näet lentokorkeuden ja nopeuden vaikutuksen pistetiheyteen. Esimerkiksi suurin tehokkuus haluttaessa lopputuloksessa olevan 4 pistettä/m2 on 1130 km2 tunnissa. Yhdellä mittauslennolla voidaan siis mitata valtavia alueita kerralla.

 

RIEGL VQ-1560II-S

Ota yhteyttä