RiScan Pro 2.9 ja erilaisten aineistojen yhdistäminen

Rieglin maalaserkeilainten rekisteröinti- ja peruskäsittelyohjelmisto RiScan Pro sai juuri päivitysversion versionumeroltaan 2.9. Tässä päivityksessä on keskitytty skannausasemien rekisteröinnin nopeuttamiseen, aineistojen tehokkaampaan pakkaamiseen ja eri tyyppisten aineistojen yhdistämiseen. Lisäksi röntgen-työkalu (X-Ray) sai päivityksen, jonka avulla esimerkiksi sisällä mitattua aineistoa on entistä helpompi tarkastella ja työstää CAD-ohjelmiin.

Röntgentyökalu sopii erityisesti talojen julkisivuihin ja pohjakaavoihin. Kuvassa sitä on käytetty näyttämään miten myös puita voi tarkastella helpommin työkalun avulla.
Samat puut harmaasävynäkymässä.

Aineistojen keskinäisen rekisteröinnin nopeuttaminen on ollut Rieglin tähtäimessä heti VZ-400i-skannerin julkaisemin jälkeen, sillä uudella skannerilla voidaan tehokkaasti mitata satoja skannausasemia päivässä. Tyypillinen skannaus ulkona kestää 30 sekuntia. Rekisteröinti voidaan nykyään tehdä skannerin sisällä olevassa tehokkaassa tietokoneessa skannauksen aikana ja/tai tietokoneella skannauksen jälkeen. Uusimman päivityksen jälkeen rekisteröinti on entistä nopeampaa ja nyt rdbx-tietokantaa saadaan pienennettyä eli samalla projektin koko pienenee. Monipistepulssiskannerin aineistot ovat tosin jo lähtökohtaisesti pienempia kuin vaihe-eroskannerien tuottamat aineistot, mutta pistepilvitiedostoilla on aina kokoa.

Kuvassa asiakkaamme Staran muuta vuosi sitten Riegl VZ-400i:llä skannaama kiertoliittymä, jonka aineistolla testasimme uutta 2.9 ohjelmaversiota.

Tuoreen päivityksen mielenkiintoisin osio on kuitenkin mahdollisuus yhdistää erityyppisiä aineistoja tehokkaammin kuin aikaisemmin. Tyypillisesti aineistojen yhdistäminen tehdään esimerkiksi valitsemalla molemmista aineistoja yhteisiä pisteitä, mutta jälleen kerran Riegl on lähtenyt omille poluilleen uudessa ratkaisussaan. Kuten signaalianalyysin taitajilta sopii odottaa, niin uusi tekniikka perustuu aineistojen taajuusanalyysiin. Rieglin älykäs pistepilvi (= sisältää paljon attribuutteja) mahdollistaa monenlaisia asioita, mutta taajuusanalyysillä voidaan yhdistää Rieglin pistepilviin myös muilla laitteistoilla tai vaikkapa kuvantamalla luotuja pistepilviä.

Tyyppiesimerkki on metsä, joka on skannattu maasta puiden lomassa mutta latvukset on kuvattu tai skannattu ilmasta lennokilla. Ilmasta mitattu aineisto on tässä tapauksessa georeferoitu paremmin, sillä metsän siimeksessä GNSS on heikompi/huono ja muutakaan koordinaatistoa ei tyypillisesti oikein löydy. Aineiston lopullinen koordinaatisto voidaan valita sen perusteella, missä lähtöaineistossa on tarkempi koordinaatisto. Uusi metodi toimii sekä RiScan Prossa että mobiiliaineistojen käsittelyohjelmassa RiProcessissa.

Rieglin käyttäjäpäivillä lokakuussa uutta yhdistämistekniikkaa esiteltiin omassa työpajassaan – niin merkittäväksi se koetaan. Kaikki, jotka ovat koettaneet yhdistää metsäaineistoja keskenään tietävät mistä on kysymys. Metsiin verrattuna rakennetun ympäristön aineistojen erilaisten aineistojen yhdistäminen on lastenleikkiä ja nyt sekin tehdään ilman erillisiä liitospisteitä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä niin kerromme mielellämme lisää. p. 045 650 8585/s-posti: nordic(at)geocenter.fi

RIEGL VZ-400i -laserskannerin esittely sivuillamme

Vastaa