VARASTON TYHJENNYS

VARASTON TYHJENNYS * VARASTON TYHJENNYS * VARASTON TYHJENNYS * VARASTON TYHJENNYS

Joulun ja Uuden Vuoden kunniaksi siivoamme varastomme ja tarjoamme poistotuotteita ”alle torihintojen”. Poistossa on niin uusia/demolaitteita kuin käytettyjä laitteita – jokaiselle jotakin.

Tervetuloa tutustumaan laitteisiin tarkemmin toimistollemme Helsingin Kulosaareen.

Ja karjalaiseen tapaan ”kahvipannu on kuumana” joka päivä!

Nettisivuston ohella laitteita ja tarvikkeita saa mielellään tulla tutkailemaan lähemmin toimistollemme Helsingin Kulosaaressa.

http://www.geocenter.fi/varaston-tyhjennys/

Joulunalusterveisin,

Nordic Geo Center Oy:n tontut

Maalaserskannauksen tuotannollinen tehokkuus

Rieglin ryhmä on päässyt skannaamaan maailman suurimman tunnetun jääluolan – ns. Jääjättien maan eli Eisriesenweltin Alpeilla. Kaikkiaan luolasto on 42 km pitkä ja uudella VZ-400i-skannerilla sen skannaminen kesti vain 2 päivää. Aineisto prosessoitiin 4 tunnissa.

Työtä nopeuttaa se, että tähykset voidaan unohtaa – niitä ei enää tarvita.

Alla olevassa videossa aineisto on visualisoitu niin, että kaikki jäänpeittämät osat näkyvät sinisella ja kallio harmaana. Tervetuloa tutustumaan jääjättien maailmaan!

PS Tutustu myös VZ-400-skannerilla vuonna 2014 skannattuun jättiluolaan Kiinassa.

Huojuvia trajektoreja ja muita kertomuksia

Viikko on kulunut jälleen rattoisasti mobiili- ja staattisia skannausaineistoja työstäessä, kouluttaessa ja seminaarissa. Perjantaina istuimme jälleen hetken yhdessä keskustellen viikon tapahtumista ja aihepiireistä, jolloin nousi esille eri tavalla tuotettujen spatiaalisten aineistojen yhteensovittaminen – kuulemma suuri ongelma monissa organisaatioissa. No aihepiiriä on työstetty jo useita vuosikymmeniä, joten on se vallan ihmeellistä ettei tämän enempää edistymistä ole tapahtunut. Aineistot eivät vaan edelleenkään sovi yhteen.

Uutena terminä kuulimme myös käsitteen ”huojuvat trajektorit” – mikä on esittelijän mukaan kuvaus tyypillisestä mobiilaserkeilausaineistosta ja meistä vallan mainio nimitys. Näitä huojuvatrajektorisia mobiilipistepilviaineistoja yhdistellään sitten ilmalaserkeilausaineistoihin, joiden avulla huojuvaa trajektoria laitetaan kuriin. Vau!

Trajektori on mobiilimittauslaitteiston liikerata asentoineen ja se näkyy esimerkkikuvassa punaisella. Trajektori lasketaan tyypillisesti IMUn ja GNSS-havaintojen perusteella; myöhemmin sitä voidaan myös tarkentaa laseraineistolla.

Vaikka ajatus tuntuu aluksi varsin absurdilta – mobiililaserskannausaineisto on parhaimmillaan huomattavasti tarkempaa kuin ilmalaserkeilausaineisto – niin tarkemmin asiaa ajatellessa on tunnustettava se tosiasia, että valtaosalla maailman kirjavista mobiililaserskannausjärjestelmistä tuotetaan jo lähtökohtaisesti aika kuraa. Jos järjestelmän tekninen taso on siedettävä, niin käyttäjien osaamattomuus tuhoaa laadukkaankin järjestelmän aineiston. Lopputulos aineistojen mittauksellisen laadun suhteen on siis aivan Gaussin käyrän mukainen. Huipulla ei ole tungosta.

Tähän tulokseen pääsee varsin helposti seuraamalla lukuisten kartoitusalan startupyritysten kertomuksia tuotantoprosessistaan. Tuotetaan millin tai sentintarkkaa aineistoa useimmiten robottiautojen vaatimaksi lähtöaineistoksi – niin kutsutuksi High Definition -kartaksi. Tässä vaiheessa on useimmiten paras olla kysymättä, onko mittausten metriluku lähellä oikeaa. Kateellisena voimme vain seurata sivusta, kuinka helppoa millintarkan aineiston tuottaminen on kaikennäköisillä räppänöille. Sehän on vaan, öhöm, Big Datan prosessointia.

Startupmaailman ulkopuolella on paljon vaikeampaa tuottaa näin supertarkkaa aineistoa, sillä sopimusten mukaan aineiston tuottaja on oikeudellisesti vastuusta aineiston laadusta ja joutuu siis oikeasti kaivamaan rahapussia jos tulos ei vastaa tilattua. Koska Suomen mobiililaserskannausmarkkinat on viimeisen 10 vuoden aikana kustu huonoilla aineistoilla, niin mekin olemme lähteneet useaan projektiin mukaan periaatteella, että saamme rahat vain jos aineisto vastaa laatuvaatimuksia. Niin monta kertaa tilaajien käsiin on jo päätynyt luokatonta dataa! Kertaakaan maksu ei muuten ole jäänyt saamatta.

Huojuvat trajektorit voivat syntyä monestakin syystä, mutta ensimmäisenä tulee mieleen järjestelmän inertianavigointijärjestelmä. Se kaikessa mobiilimittauksessa tärkeä komponentti, jonka hankinnassa halutaan säästää. Inertiajärjestelmien hinnoittelupolitiikka on hyvin yksinkertainen – mitä parempi laite sen kalliimpi sen on.

Toinen, se ikävämpi syy, on käyttäjien osaamattomuus. Hyvän tuloksen saaminen edellyttää hyvää mittausprojektin suunnittelua, toteutusta ja prosessointia. Niin, siis geodesian osaamista.

Laadukkaassa aineistossa mobiililasermittausen trajektori ei siis huoju holtittomasti niin, että se pitää laittaa kuriin kontrollipisteillä. Tämä prosessi on sitäpaitsi täysin hyödytön sillä kontrollipisteiden välillä aineisto on taas missä sattuu. Me puhumme tässä yhteydessä makkarasta, jonka pursuaa sinne tänne.

Laadullisesti hyvä mobiililaserskannausaineisto on jo sisäisesti niin jämäkästi paikoillaan, että se voidaan muutamalla pisteellä kalibroida paikoilleen korkeuden ja tason suhteen paikalliseen järjestelmään. Tällainen aineisto paljastaa jopa armotta vaikkapa geoidimallin virheet – sekin on vain approksimaatio, jossa on omat virheensä.

Laadullisesti hyvä aineisto kelpaa erinomaisesti suunnittelun lähtöaineistoksi ja vaikkapa tarkentamaan ilmalaserkeilausaineistoa aineistojen yhteensovittamisella. Kuten me teimme esimerkiksi Hankiviki-projektissa vuonna 2014 erinomaisin tuloksin.

Laadukas mobiililaserkeilausaineisto paljastaa myös takymetri- ja GPS-mittausten virheet. Varsinkin kokemattomien mittamiesten on vaikea uskoa miten paljon pielessä mittaukset välillä ovat.

Laadukas aineisto tuotetaan laadukkaalla järjestelmällä. Hyvä tapa erottaa jyvät akanoista on tehdä koemittaus peitteisellä alueella. Avoimella alueella erot laadussa voivat olla pienempia. mutta GNSS:än heikentyessä trajektorit alkavat huojua.

Automaatio paranee harppauksin

Rieglillä on monta rautaa tulessa, mutta onneksi yksi nopean kehityksen projekteista on maalaserkeilaukseen liittyvä skannausasemien automaattinen yhdistäminen eli rekisteröinti.

Kehitys lähti liikkeelle jo useampi vuosi sitten, kun poliisien työtä tukemaan kehitettiin RiSolve-ohjelma. Riegl voitti ratkaisullaan Englannin poliisin järjestämän avoimen kilpailun, jossa jokainen skannerivalmistaja sai esitellä ratkaisuaan tehtävänasetteluun. Ns. nopeiden skannerien ( mittausnopeus = miljoona pistettä/s) valmistajat saavat edelleenkin närästystä skannerien todellisesta mittausnopeudesta keskusteltaessa.

Nopealla skannerilla ja aineistojen automaattisella prosessoinnilla onnettomuustutkijat lyhensivät merkittävästi kolaritilanteiden dokumentointia. Ei siis ihme, että Rieglin skannereita on poliisien käytössä ympäri maailmaa Iso-Britannian johtaessa käyttöastetta: noin 50 Rieglin skanneria liikenteen onnettomuusdokumentoinnissa.

Kun Riegl toi tuotantolinjalleen uuden VZ-400i -skannerin vuonna 2016, niin skannerin nopeus vaati jälleen uudelleen ajattelua. Yhden päivän aikana voi tiukalla työnteolla skannata lähemmäs tuhat skannausasemaa, mikä mahdollistaa entistä suuremmat projektit. Samaan aikaan prosessoinnin on nopeuduttava, jotta lopputulokseen päästään kohtuuajassa.

Ratkaisu oli automaattisen rekisteröinnin algoritmien parantaminen, jonka tuloksena keväällä 2017 julkaistiin sekä RiScan Pro-ohjelman että RiSolve-ohjelman osana Automatic Registration 2. Muutamaa viikkoa myöhemmin samaiset algoritmit julkaistiin ensimmäistä kertaa myös skannerin sisäisen tietokoneen laskennoissa.

Automaattinen rekisteröinti ei suinkaan ole valmis, sillä käytännön mittaustilanteet muodostavat aina haasteita automatiikalle. Kevään ohjelmaversiossa esimerkiksi siirtyminen sisätiloissa pussinperältä takaisin pääkäytävälle ei onnistunut ilman käyttäjän apua, mutta viimeisimmässä julkaisussa tämäkin sujuu. Ulkona ongelmaa ei sýnny GNSS-sijainnin takia, mutta sisällä inertianavigointijärjestelmän on hoidettava sama tehtävä.

Rekisteröintiä voi tarkastella tässä realiaikaisena kuvatusta videosta, jossa pussinperän lisäksi on skannattu kahden kerroksen välinen portaikko. Mitähän Riegl keksii seuraavaksi?

 

Tervetuloa Paikkatietomarkkinoilla 7.11.2017

Perinteiset Paikkatietomarkkinat avautuvat jälleen kerran ensi tiistaina klo 9. Tänä vuonna tilaisuus on poikkeuksellisesti yksipäiväinen, joten kävijän kannattaa huolehtia ehtimisestään paikan päälle. Viime vuonna päivien aikana iski kunnon lumimyräkkä, jolloin osa kaukaisimmista tulijoista jäi kotiin.

Me esittelemme osastollamme A1 Intergeon 2017 uutuuksia, joita Rieglillä on aika liuta:

 Ilmasta lentokone/helikopteri: VQ-780i, VQ-1560i-DW ja VQ-880-GH

 Ilmasta miehittämätön: RiCopter-M, RiCopterControl RiCC ja Riegl miniVUX-1DL

 Mobiilisti: VMX-2HA

 Staattisesti maasta: Riegl VZ-2000i ja RiPANO

Luonnollisesti osastolla on ensi kertaa Suomessa esille uusi mobiililaserskannausjärjestelmämme Riegl VMX-1HA, sen avulla tuotettuja aineistoja sekä tietysti itse mittauksen tekijät. Kerromme mielellämme lisää uusista mittauspalveluistamme.

Nähdään Pasilassa!

Märkiä jalkarättejä ja hyviä mittauskeleja

Viime viikkojen säät ovat herättäneet kahvipöytäkeskusteluissamme muistoja hyvistä mittaustuloksista, sillä sen verran otolliset sääolosuhteet ovat olleet signaalien etenemiselle ilmassa. Ilmiö on tuttu muillakin aloilla kuten radiotekniikassa.

Kun ilmassa näkee märkiä jalkarättejä, niin silloin kannattaa syöksyä ulos vaaitsemaan ja tekemään takymetrimittaksia, etenkin vaativia tarkkavaaituksia ja runkomittausta. Mittausten laatu on niin hyvä, että sulkuvirheet jäävät minimaalisiksi mittaajien osatessa asiansa.

Syy erinomaisiin mittaustuloksiin johtuu ilman sekoittuneisuudesta eli mittaussäde ei kohtaa edetessään kauniille säälle tyyppillisiä erilaisten ilmamassojen välisiä heijastusrajapintoja, jotka ovat erityisen voimakkaita kevätauringossa, teillä, ratapenkoilla ja tunnelien suuaukoissa. Lämmin ilmamassa on optisesti ohuempaa kuin kylmä ilmamassa.

Kuvassa kylmän ja lämpimän ilmamassan luomaa kangastusta asfalttipinnalla (klikkaamalla näet lisää esimerkkejä).

(Kuvan lähde:  https://i.ytimg.com/vi/6x52290in9w/hqdefault.jpg)

Luonnollisesti myös pitkien matkojen mittaukset esimerkiksi mikroaaltotekniikkaa hyödyntävillä useita kilometrejä, jopa kymmeniä kilometreja mittaavilla laitteilla onnistuvat hyvin. Niinpä aikoinaan Nummelan perusviivalla saatiin aika hulppeita tuloksia keskellä vaakasuoraan lentäviä märkiä jalkarätteja ja Lapin tuntureilla mitattiin myrskyssä tunturin huipulta toiselle Siemensin pitkien etäisyyksien mittausjärjestelmillä.

Vaikka ilmakerrosten tila onkin otollinen, niin mitattaessa prismattomasti suoraan kohteen pintaan tulokset eivät välttämättä ole niin hyviä. Pinnan suuri märkyys tai jäätyminen lisää sen määrityksen epävarmuutta – parhaimissa tapauksissa huurteista pintaa ei saa edes mitattua.

Kun kameraa käytetään mittauslaitteena, niin sitä koskevat aivan samat optiikan lait. Keskinäisiä eroja on, sillä kamerallakaan ei kannata syöksyä kovin huonoon ilmaan. Tiheä räntä haittaa  mittausta ja peite mitattavan kohteen päällä ei ole hyvä asia. Passiivisena mittauslaitteena kamera tarvitsee ympäristön valoa, mutta erityisesti voimattaat varjot mittauskohteessa  eivät myöskään paranna tulosta.

Perusfysiikkaa kannattaa siis hyödyntää vaativien mittausten suunnittelussa ja ottaa oppia kokoneiden kenttämittaajien kokemuksista. Teorialla ja empirisillä havainnoilla on eroa.

Reindeer again!

Some time ago we drove to Lapland to conduct a couple of mobile laser scanning missions with our Riegl VMX-1HA and managed to scan some reindeer again!

They were peacefully herding along the road we were scanning, so they are very visible in the data when highlighted red. 

Actually we were lucky they were not crossing the road while we were scanning, because these guys do not hesitate to block the road! Thus it might take some time before the journey can continue.

Well, we scanned the road of coarse and a highly interesting tunnel in a mine as well. But that story can be told later.

 

Uusi Riegl miniVUX-1DL UAV-käyttöön

Vuoden 2017 Intergeossa Riegl esitteli uuden UAV/RPA-käyttöön suunnatun skannerin –miniVUX-1DL:n. Kyseessä on järjestyksessä toinen suositun miniVUX-sarjan skanneri.

Mitä eroja tässä skannerissa on miniVUX-1UAV:n nähden? Nimessä oleva lyhenne DL kertoo meille skannerin olevan ”Downward looking” eli alaspäin katsova. Avauskulma on siis 46 astetta, mikä viittaa perinteisiin ilmalaserskannereihin, kun taas VUX ja miniVUX-1UAV mittaavat suuremmalla avauskulmalla ja mahdollistavat esimerkiksi pystysuorien rakenteiden kuten seinien mittaamisen sivusuunnasta. miniVUX-1DL:n paino on 2,4 kg, pulssintoistotaajuus 100 kHz ja maksimimittausetäisyys on 200 m (@60% heijastavuus)

Käytännössä skannerin mittaustekniikka on täysin erilainen eli miniVUX-1DL on ns. Palmer-skanneri. Mittauskuvioksi maahan muodostuu ellipsi ja kokonaispistejakaumasta saadaan näin hyvä. Käytännössä pystysuorista kohteista saadaan myös mitattua pisteitä eteen- ja taaksepäin mitatessa. Ominaisuuksiensa tähden monet pitävät Palmer-skannauskuviota (kuva alla) parhaimpana mallinnuksen kannalta ja huikeinta aineistoa on nähty kahden Palmerskannerin laitteistoissa. Kuvassa oleva mittaus on tehty 18 m/s nopeudella 80 m korkeudelta. Huomioitavaa on, että nadiiriin saadaan mitattua selkeästi tiheämpi pistepilvi kuin miniVUX-1UAVL:llä.

Muihin markkinoilla saatavilla oleviin skannereiden nähden Rieglin aallonmuodon analysointitekniikalla saadaan tyypillisesti mitattua hyvin tummia pintoja, jotka ovat monen skannerin kompastus. Nykyään kiinnitetään myös erityistä huomiota säännölliseen pistejakaumaan, ei nominaaliseen lukuun pisteitä/m2, sillä vuosien kokemus on osoittanut käyttäjille ettei kyseiseen lukuun voi suoraan luottaa.

Kerromme mielellämme lisää Rieglin miniVUX ja VUX-skannereista, joten ota yhteyttä!

p. 045 650 85 85

Rakentamisen mittaustoleranssit vs. kustannukset

Puuinfon opintomatkalla on tällä kertaa perehdytty rakentamisen kustannuksiin Suomessa ja muualla Euroopassa. Samasta aihepiiristä löytyy säännöllisiä selvityksiä vuosikymmenten varrelta ja yhtä syytä kustannuseroon ei löydy. Keski-Euroopan (esim. Itävalta, Ranska) rakentaminen on kustannustehokasta verrattuna Suomen rakentamiseen ja se tunnetaan mm. mittatarkkuudestaan, laadustaan ja työn viimeistelystä.

Työvoima- ja materiaalikustannukset ovat mm. Itävallassa ja Ranskassa kalliimpia kuin Suomessa, mutta toisaalta rakennusprojektit ovat suunnittelijavetoisia jopa niin, että suunnittelun kustannukset ovat jopa kolminkertaiset Suomeen verrattuna. Suunnittelija myy laadukasta lopputulosta, ei tuntihintaa. Kuitenkin asuinrakennusten neliöhinnat Itävallassa ja Ranskassa ovat puolet Suomen hintatasosta. Lakisääteiset julkiset tilat ja väestösuojat eivät myöskään selitä hintaeroja.

Paikalliset rakentajat nostavat suureksi kustannustekijäksi mittatarkkuuden ja mittauksen toleranssit ovat tiukemmat edellä mainituissa maissa. Urakoitsijat pyrkivät jopa lakisääteisiä toleransseja tiukempiin mittoihin, sillä kustannussäästöt lisääntyvät tiukempien toleranssien myötä. Esimerkiksi RYLin 15 mm mittapoikkeama on Itävallassa 10 mm Ja rakentajat siis pyrkivät parempaan pyrkien mm. erään wieniläisen rakennuttajan mukaan 5 mm toleranssiin.

Työmaalla kaikki sopii paikoilleen, eikä osatoimittajien tarvitse erikseen käydä työmailla tarkistamassa mittoja. Hyvästä laadusta ja mittauksista ollaan valmiita maksamaan kustannussäästöjen takia eikä lähtökohta ole kuten Suomessa ”halvin hinta”.

Mittalaitteiden kohdalla tämä tarkoittaa tarkkojen laitteiden ja osaavan henkilökunnan käyttämistä. Suomalaisen rakentamisen tilanne on niin surullinen.

 

Riegl & Cadillac Super Cruise

Entistä tarkemman kartoituksen ja automaattisten ajoneuvojen välillä vallitsee kiehtova suhde, joten seuraamme robottiatojen kehittämistyötä kiinnostuneena hiukan takavasemmalta. Laserskannaus- eli lidarteknologia on molempien aihepiirien ytimessä, sillä entistä tarkempia karttoja luodaan juuri laserskannaamalla ja valtaosa robottiautokehittäjistä käyttää lidarteknologiaa ajoneuvojen törmäyksenestoteknologiana.

Käytetyt mittauslaitteet eroavat toisistaan, sillä robottiautojen läpimurtoon haeskellaan alle 100 USD maksavia laitteita, jolloin niiden osuus auton hinnasta sopisi massavalmistukseen. Tällöin ne täyttävät minimivaatimukset, mutta siinä kaikki. Kartoituspuolella kaivataan tietysti halvempia laitteita, mutta teollisen mittaluokan kartoitustyössä käytettävät laitteet ovat edelleenkin hinnakkaita. Tarkkuus, tehokkuus ja luotettavuus maksavat kuten ne ovat maksaneet koko tunnetun historian ajan. Luotettavuudella tarkoitetaan tässä yhteydessä laitteita, jotka toimivat hajoamatta pitkiä käyttöjaksoja, sillä ammattimaisessa toiminnassa tekijöillä ei ole varaa viritellä laitteita toimiviksi tai huoltaa niitä muutaman päivän välein. Projekti alkaa maksaa liikaa.

Robottiautosaralla on kesän 2017 aikana tapahtunut paljon ja analyytikkojen käsitykset johtavista kehittäjistä ovat vaihtuneet. Tesla kärsii vuoden 2016 onnettomuudesta, jonka lopullinen raportti paljasti ongelmia käytetyssä tekniikassa. Suuri yleisö on puolestaan havahtunut siihen, ettei Tesla olekaan ainoa/johtava valmistaja robottiautokehityksessä. Uusia halpislidarien valmistajia on ilmestynyt kuin sieniä sateella ja autotehtaat ovat julkaisseet kilvan suunnitelmiaan. Vähintäänkin puolet puheista ovat isojen poikien hypeä, joten on vaikea sanoa missä aikataulussa päästään läpimurtoihin. Kilpailu siitä, kuka ehtii ensin senkun kovenee.

Cadillacin Super Cruise -teknologia on saanut paljon positiivisia arviota, joten kehitys vaikuttaa olevan siellä hyvässä tilassa. Kyse on kuitenkin vielä 2-tason ajoneuvoautomaatiosta, mutta toisaalta kenelläkään ei ole vielä tuotannossa tason 3 robottiautoja.

Otsikossa mainittu päämiehemme Riegl kytkeytyy Super Cruisen teknologiaan siten, että teistä tarvittavat tarkemmat kartat on luotu hyvin pitkälle Rieglin skannereilla. Karttateknologian taustalla mainitaan yhtiö nimeltä Ushr Inc., joka on  kanadalaisen GeoDigitalin tuore spinoffirma. Ushr on softafirma, joten USAn, Kanadan ja Meksikon päätiet on siis skannattu GeoDigitalin laitteistoilla. Geodigital on puolestaan Rieglin suurimpia asiakkaita Pohjois-Amerikassa, sillä jo vuonna 2010 sillä oli 10 kpl Rieglin mittauslaitteistoja – pääosin helikopteriin ja lentokoneisiin tarkoitettuja ilmalaserskannausjärjestelmiä.

GeoDigitalin alkuperäinen kohde olivat voimalinjat, mutta vuosien mittaan yhtiöllä on ollut suuria sopimuksia mm. Google Mapsin aineistontuottajana. Suuret sopimukset puolestaan tarkoittavat mahdollisuutta ostaa roppakaupalla alan tehokkainta kalustoa, koska kilpailussa ei pärjää vanhentuneella laitekannalla. Tämäkin yhtälö on varsin yksinkertainen, vaikka nyky-Suomessa tunnutaan enemmänkin uskottavan lelujen tehoon tuotantokäytössä.

Onko Cadillac robottiautokehityksen vielä kärjessä vuoden päästä? Vaikea sanoa, mutta kartoista se ei jää kiinni. Suunnittelutarkkuuksiin näistä kartoista ei vielä ole, mutta ainakin tarkkuudeltaan niiden luvataan olevan huomattavasti Googlen ja Heren tuotoksia parempia. Googlen ja Heren nykyisin käyttämällä mobiiliskannausteknologialla ei edes tarkempaan pääse, mutta Rieglin laitteilla haluttu tarkkuus on prosessointitekniikasta kiinni.

Nähdään ensi viikolla Berliinin Intergeossa!

Intergeo 2017 on kohta täällä, joten ensi viikolla voit tavata meitä Berliinissä osastolla halli 4.1, B4.042. Tervetuloa! Vapaalippuja messuille on vielä saatavilla, joten kysele lippukoodeja.

Osastolla on nähtävänä mobiililaserskannausajoneuvomme ja tietysti voit keskustella suoraan tekijöiden kanssa paikan päällä. Mitkä ovat mobiililaserskannauksen edut? Mitä rajoituksia sillä on? Millaisiin tarkkuuksiin on mahdollista päästä? Mitä projektit maksavat? Jne.

Esittelemme samalla uusinta palveluamme unohtamatta luonnollisesti muita tuoteuutuuksia. Niistä lisää ensi viikolla.

Nähdään Berliinissä!

 

 

Ruotsin uusi kansallinen ilmalaserskannaus

Ruotsissa on myönnettu 12 miljoonan kruunun rahoitus uudelle kansalliselle laserskannausprojektille. Vastaavaa projektia puuhataan jo täyttä häkää Suomessa, mutta Ruotsin projekti vaikuttaa hiukan yllätykselliseltä. Muun muassa paikallisen maanmittauslaitoksen sivuilla todetaan (12.9.2017) seuraavaa:

”Laserpunktmolnet är en ögonblicksbild som Lantmäteriet inte kommer att ajourhålla. Punktmolnet kan få nytt klassificeringsdatum vid rättningar av felaktig klassificering, men punktmolnet i sig får inte ny aktualitet. I den mån laserskanning används för ajourhållning av terrängmodellen kan vissa områden komma att skannas på nytt och laserdata får då ett nytt aktualitetsdatum i berörda områden. Redovisningen sker i metadata.”

Pistepilven todetaan siis olevan ikkuna mittausajankohdan tilanteeseen ja pistepilveä ei aiota päivittää kuin mahdollisesti tietyillä alueilla. On tietysti mahdollista, että kirjoituksen takana on varovainen virkamies, joka sanoo aineistoja päivitettävän vasta sitten kun rahoitus on selvä.

Tämän kirjoittaja muistaa tosin istuneensa muutama vuosi sitten seminaarissa, jossa Ruotsin maanmittauslaitoksen edustaja vakuutti uuden kansallisen projektin  tehtävän kuvantavin menetelmin – siis fotogrammetrisesti. Ruotsin kansallinen korkeusmalli oli kuulemma nyt päivitetty ja olisi huomattavasti edullisempaa päivittää metsä-, infra yms. aineistoja kuvin. Se kun antaa moderneilla metodeilla aivan yhtä hyvän tarkkuuden ja eihän tuota metsien maastoa tarvitse nyt tiheästi päivittää…

Hih, maan teollisuus on nyt tainnut vakuuttaa päätöksentekijät toisin, koska ajatus kuvamittauksella päivittämisestä on unohdettu ainakin tällä erää ja hyvistä syistä. Metsäala iloitsee tietojen päivittymisestä laserskannauksella avoimesti tiedotteessaan ja korostaa kuinka sijoitus tuo itsensä takaisin monikertaisesti eri alojen hyötynä. Ja näinhän se on.

Rieglin 40-vuotisjuhla lähestyy

Edustamamme laitevalmistaja Riegl Laser Innovations Systems perustettiin 1978, joten 40-vuotisjuhla lähestyy kovaa vauhtia. Juhlia lämmitellään jo ja sen kunniaksi Geospatialworld esittelee tohtori Johannes Rieglin elämäntarinaa. Mm. patentoimisen Riegl aloitti jo nuorena tutkijana ja nämä patentit sekä jatkuva kehitys ovat luoneet perustan yhtiölle.

Johannes Rieglin voi nähdä paikan päällä Intergeossa parin viikon päästä. On sitten aivan eri asia, onnistuuko kukaan pysymään tämän edelleen vauhdikkaan herran kannoilla hänen siellä liikkuessaan 😀 Nordic Geo Centerin tavoitat sen sijaan osastolta halli 4.1, b4.042.  Tervetuloa!

Kutsu Intergeoon ja tutustumaan uusiin mittauspalveluihimme!

Sydämellisesti tervetuloa käymään 26.-28. syyskuuta Berliinin Intergeo-messuilla, jossa Nordic Geo Center Oy:lla on ensimmäistä kertaa oma osasto, hallissa 4.1, B4.042. Kysy meiltä ilmaisia päivälippuja maanmittausalan suurimmille messuille!

Esittelemme osastollamme uutta mobiililaserkeilauspalveluamme, joka on Suomen lisäksi saatavilla muissa Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Käytössämme on tämän alueen ainoa Riegl VMX-1HA liikkuva mobiiliskannausjärjestelmä, jonka mittaustarkkuudet ovat huippuluokkaa. Laitteiston edeltäjällä Riegl VMX-450 –järjestelmällä on mitattu mm. Pulteri-projektin VT18 pohjanvahvistuskohteiden painumatarkistusmittaus –  24 km pituinen uusi moottoritieosuus -, jonka korkeusmittauksen tarkkuusvaatimus on Z=10 mm (absoluuttinen). Tyypillisesti tällaisia kohteita on pakko mitata tarkkavaaituksella.

Laitteistomme tarkkuuden perustana on suuren yleisön vähän ymmärtämä inertianavigointimittaus, GNSS-mittauksesta itsenäinen paikoitusjärjestelmä. Lyhyesti virsi kaunis – mittaamme suunnittelutyön perustaksi tarkkuudeltaan kelpaavia pistepilviaineistoa normaaliliikenteen nopeudella ilman että liikennettä tarvitsee rajoittaa erikoisjärjestelyin. Erinomaisen INS-laitteiston avulla myös tunnelien ja hyvin katveisten alueiden mittaaminen on myös mahdollista. Ns. laputusta mittauksen ja laskennan tueksi ei tarvita, mutta tarvittaessa aineisto voidaan kalibroida paikalliskoordinaatistoon tarkemmin.

Tämän tarkkuusluokan mobiililaserkeilausta voidaan käyttää myös kaupunkimalliprojekteissa, jos itse mallista halutaan visualisointimallia tarkempi ja siten käyttökelpoisempi moniin suunnittelutehtäviin. Huomioisen arvoista on myös vähäinen tai olematon tarve lisämittauksille, sillä aineistossa näkyvät kaikki katutasosta ylöspäin näkyvät yksityiskohdat, joita ei ilma-aineistoista näe.

Soita 045 650 8585 Nordic Geo Center Oy

Käyttöönotto

Sää on suosinut uuden Riegl VMX-1HA -skannausjärjestelmämme fyysistä käyttöönottovaihetta – toisin sanoen olemme voineet tehdä tarvittavat asennukset ja koeajot ongelmitta. Kuvassa skannausjärjestelmämme mittausnuppi kuljetuslaatikossaan lähetyksen purkuvaiheessa.

Laitteistojen myyjänä emme muuten koskaan halua aliarvioida käyttöönottovaiheen tärkeyttä ja korostamme sitä myös asiakkaillemme. Teollisessa työssä on rahan haaskausta lähteä soitellen sotaan, sillä huolellinen laitteistoon tutustuminen ennen työn aloittamista antaa paljon paremmat eväät tuotantoprojekteihin.

Kun laitteistoa osataan käyttää, niin myös sen rikkoutumisvaara pienenee merkittävästi ja lopputulokset ovat luonnollisesti parempia. Jo ennakkoon ja vielä fyysisen käyttöönoton aikana on myös helppo hioa tuotantoprosessia – mitä mahdollisuuksia uusi laitteisto tarjoaa koko prosessiin? Tyhmimmillään uusi laitteisto istutetaan suoraan vanhan tuotantoprosessin osaksi, vaikka se saattaa tarjota aivan uusia ulottuvuuksia työn tekemiseen. Näin ollen koko prosessi lopputuotteita myöten on syytä tarkistaa. Tästä hyvänä esimerkkinä  mainittakoon Tampereen raitiotien suunnittelutiedon tuotantoprojektimme, jonka aikana teimme prosessointia rinnakkain perinteisen sarjamaisen lähestymistavan sijaan. Rinnakkaisprosessoinilla tuotannon kokonaisaika lyhenee tarvittaessa huomattavasti. Visiomme mittaus- ja suunnittelutyön lähes reaaliaikaisesta yhteispelistä alkaa siis lähestyä myös näin big datan aikakaudella.

Käyttöönotto/sisäänajovaiheen pituus riippuu monista seikoista kuten esimerkiksi henkilöstön lähtötiedoista ja järjestelmän monimutkaisuudesta. Vaikka ala olisi tuttu, niin uusien, kompleksisten laitteistojen käyttöönottoaikaa ei silti kannata aliarvioida. Aiheeltaan tutumpana, hieman raskaamman sarjan esimerkkinä mainittakoon Finnairin Airbus A350 -koneiden pitkä hankintaprosessi, joka alkoi tilauksella vuonna 2005. 1. henkilökunnan jäsen muutti Ranskaan töihin tehtaalle kolme vuotta ennen ensimmäisen koneen luovuttamista Finnairille vuonna 2015. Kolmesta ensimmäisestä tämän konetyypin hankkijasta Finnair on ottanut koneen itsenäisimmin haltuunsa, mikä on mahdollistanut Airbusin tuen keskittämisen tietotaidoiltaan heikommille organisaatioille. Kannattaa huomata, että pitkissä ”suhteissa” hyvät asiakkaat yleensä palkitaan.

VMX-1HAn tapauksessa ensimmäinen asennus tehtiin tehtaalla Itävallassa, jossa on helppoa muokata komponenttejä tarpeiden mukaan. Tämän jälkeen me hioimme säätöjä Suomessa. Kuvassa asennamme järjestelmän kattotelinettä.

Tässä vaiheessa mittausnuppi on nostettu kattotelineeseen.

Jokainen koeajo on antanut uutta tietoa, jonka avulla mietimme sekä prosessointia että mittausmoodien käyttötapoja.

Samanaikaisesti fyysisen käyttöönoton aikana työryhmämme hioo työskentelytapojaan ja tiimityötä, mikä on tietysti päättymätön prosessi.

Yhteistyön kunniaksi kävimme tutustumassa kopioon 1700-luvun tykkisluupista, joka oli oman aikansa hightechiä. Näillä saaristolaivaston aluksilla voitettiin Ruotsinsalmen taistelu, joka on edelleenkin Itämeren suurin meritaistelu alusten lukumäärän perusteella. Sluupin suunnittelija Chapman oli oman aikautensa paras laivasuunnittelija, joka hyvien laivojen lisäksi nopeutti niiden valmistumisprosessia esivalmistetuilla rakenteilla. Niinpä ensimmäisen saaristolaivaston sluupin prototyypin jälkeen Suomenlinnassa rakennettiin seuraavan talven aikana 100 samanlaista alusta. Aikamoinen saavutus & loppu on historiaa!

Me lähdemme nyt tekemään omaa historiaa kalusto ja miehistö valmiudessa. Isot testit odottavat ja luonnollisesti haluamme tehdä myös yhteistyötä uusien asiakkaiden kanssa.

Tutustu mittauspalveluumme ja ota yhteyttä!

Nordic Geo Center Oy:lle jälleen ”Suomen vahvimmat” sertifikaatti

Suomen Asiakastieto Oy:n sertifikaatti kertoo Nordic Geo Center Oy:n erinomaisista taloudellisista tunnusluvuista, positiivisista taustatiedoista ja tunnollisesta maksukäyttäytymisestä jo usean vuoden ajalta. Toivomme tämän tiedon vahvistavan haluasi tehdä yhteistyötä kanssamme!

Platina-sertifikaatti viestii myös toiminnan jatkuvuudesta, luotettavuudesta ja taloudellisesta vakavaraisuudesta eli yrityksestä, jossa asiat hoidetaan hyvin.

Suomen Vahvimmat Platina -sertifikaatti perustuu Suomen Asiakastieto Oy:n Rating Alfa -luottoluokitukseen ja sen käyttöoikeuden saa vain yritys, joka on kuulunut yhtäjaksoisesti vähintään kolme vuotta luottoluokituksen kahteen korkeimpaan luokkaan (AAA, AA+). Vain muutama prosentti suomalaisyrityksistä kuuluu korkeimpaan AAA-luottoluokkaan.


 

3D-skannaus/Lidar & lasi

“Lidar cannot sense glass”

Mittaustyötä tehdessä lasi on harmillinen rakennusmateriaali aktiivista laseriin perustuvaa mittausmenetelmää kuten 3D-laserskannausta käytettäessä. Kuten jokainen omin silmin näkee, valo läpäisee normaalin lasipinnan ja optisessa mielessä taittuu kahden eri aineen – ilman ja lasin – rajapinnassa. Lasin pintaa ei siis saa mitattua tällä menetelmällä samalla tarkkuudella kuin ympäristöään ja ikkunalasin toisella puolella sijaitsevat kohteet eivät sijaitse oikeassa paikassa rajapintojen aiheuttamien siirtymien takia.

Mitattaessa täyden aallonmuodon analysointia hyödyntävällä pulssimittaustekniikalla lasin pinta saadaan havaittua ja siitä muodostuu ns. ensimmäinen palautuva kaiku kuten kuvakaappaus toimistomme ikkunasta osoittaa. Mitä likaisempi lasi on (=pinnalla on kalvo), niin sitä helpompi se on itse asiassa mitata. Lasi (keltaiset pisteet) näkyy aineistossa helposti ja se voidaan myös tunnistaa ominaisuutensa perusteella

On siis kovin harmillista kun robottiautojen kehityksessä käytetään vain halvimpia mahdollisia laserskannereita eli lidareita, joiden ominaisuudet ovat hyvin rajatut. Tästä syystä aihepiiriä käsittelevissä artikkeleissa esiintyy pääosin hyvin erikoisia lausuntoja itse tekniikasta. Toisaalta olemme iloisia siitä, että lidarista puhutaan jo kaiken kansan keskuudessa, mutta toisaalta harmittaa kaikki heikosta tiedosta johtuvat väärinkäsitykset.

Mittaussensorien heikkouksia käsittelevässä MIT Review’n populaariartikkelissa todetaan siis komeasti että ”lidarilla ei voi havaita lasia” – “Lidar cannot sense glass, radar senses mainly metal, and the camera can be fooled by images,”

Todettakoon siis lyhyesti, että lidarilla voi havaita lasipintoja, mutta toki se ei havaitse minkävärinen valo liikennevaloissa palaa. Sinänsä artikkelin esittelemä ajatus siitä että ympäristön havaitsemiseen tarvitaan useampia tekniikoita pitää tällä hetkellä paikkansa, sillä vain yksi sensoriteknologia ei toimi tarpeeksi luotettavasti. Tarvitsemme redundantteja tekniikoita turvallisuuden varmistamiseksi kunnes jotain parempaa keksitään.

Mullistuksia tiedossa?

Kovin mielenkiintoiselta vaikuttavat ruotsalaisen Hexagon AB:n myyntihuhut, joten listataanpa alemmas muutamia medioissa keskusteltuja ostajakandidaatteja.

Yhtiön mahdollinen myyntivalmius näyttää johtavan pääosin kahdesta syystä, yhtiön toimitusjohtajan sisäpiirioikeudenkäynnistä sekä hallituksen puheenjohtajan lähes samanaikaisesta eläköitymisestä.

Nykyään jo yli 80-vuotias Melker Schörling valitsi aikoinaan nuoren Ola Rollénin toimitusjohtajaksi ja sen jälkeen Hexagon on yhtiönä moninkertaistunut kuuluen nykyään Ruotsin arvokkaimpien pörssiyhtiöiden joukkoon. Hexagon on itse asiassa yritysrypäs, jossa kantavana teemana on mittausala ja metrologia. Alanvalinta oli aikoinaan Rollénin valinta muutaman mahdollisuuden joukosta. Myös Suomessa tuttu Leica Geosystems kuuluu Hexagonin yrityksiin vuodesta 2005 alkaen ja viime vuonna Intergeossa näkyi selkeästi Leican brändin jättäminen taka-alalle ja Hexagonin brändin korostaminen. Tilanne saattaa nyt Rollénin seikkailujen myötä muuttua.

Mutta ne myyntihuhut – Hexagon on siis vahvistanut keskustelleensa asiasta amerikkalaisen ja eurooppalaisen kilpailijansa kanssa. Pörssikurssi lähti heti rakettimaiseen nousuun ja yhtiön tilinpäätöstä on syynätty nyt ahkerasti eri piireissä.

Hexagon näkee kilpailijansa seuraavasti:

Autodesk, AVEVA, Bentley Systems, Carl Zeiss, Dassault Systemes, ESRI, Faro Technologies, Mitutoyo, Nikon, Renishaw, South Survey, Topcon ja Trimble. Raportit kertovat yhtiön koettavan houkutella ostajiksi myös sellaisia jättejä kuten GE, ABB, Siemens ja Schneider Electric.

Sulhasehdokkaat ovat mielenkiintoisia ja osa niistä on Hexagonin kilpailijoita vain muutamalla yhtiön edustamalla alalla. Osa sulhasista on liian pieniä ostajiksi, jolleivat ne lähtisi kisaan valtavalla velkavivulla, muutama on puolestaan selkeästi Hexagonia suurempia tekijöitä.

Vaaka-akselin ns. Enterprise Multiple -arvo kuvastaa sijoittajan näkökulmasta yrityksen arvoa. Pieni arvo indikoi, että yhtiön osake on aliarvostettu kun taas suurempi arvo heijastaa mahdollista yliarvostusta.

Miten tämä vielä kaikki päättyy? Selviääkö Rollén syksyn oikeudenkäynnistä ja tekee paluun vai päättävätkö Schörlingin seuraajat myydä yhtiön joka tapauksessa? Schörlingeillä on 26% osakkeista, mutta 46,9% päätösvallasta Hexagonista, joten heidän päätöksensä myynnistä on ratkaiseva.

Viitaten menneisiin yrityskauppoihin, olisi kohtalon ironiaa, jos ostaja olisi esim. Carl Zeiss tai Nikon. Tähän maailmanaikaan voisi myös kuvitella myös kiinalaisten yritysten (South Survey) olevan laajemmin ostohalukkaita kun on kysymys kiinalaisillekin tärkeistä teollisuudenaloista.

Syksyn Intergeossa olemme joko viisaampia tai kaikki on vielä täysin auki. Pysytään linjoilla.

Päivitystä 21.6.:

Detsche Bank arvioi raportissaan myyntihinnan, 20 miljardia dollaria, olevan liian kallis, joten Hexagon AB voitaisiin pikemminkin pilkkoa https://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/deutsche-hexagon-fortfarande-kopvart-6856939

Wall Street Journal on analysoinut potentiaalisia ostajia ja arvioi ABB:n olevan varauksella todennäköisin vaihtoehto https://www.aktiespararna.se/nyheter/hexagon-bade-barclays-och-wsj-skeptiska-kring-mojliga-kopare

Automaattinen, lähes reaaliaikainen rekisteröinti

Kevään korvalla Riegl esitteli RiScan Pro ja RiSolve-ohjelmissa sekä skannerin sisällä pyörivän uuden automaattisen rekisteröintilaskennan nimikkeellä Automatic Registration. RiSolven automaattista rekisteröintiä on siis kehitetty eteenpäin ja nyt laskennan voi aloittaa jo skannauksen aikana. Varsinainen skannaustyö ei tästä hidastu, sillä skannerin sisällä on erillinen 192-ytiminen tietokone laskentaa varten.

Tähän aihepiiriin liittyen kiinnostuneet voivat kuunnella Rieglin teknisen kehitysjohtajan Dr. Andreas Ullrichin esityksen ”Near real-time automatic registration of terrestrial scan data” ISPRS:n EuroCOW-työpajassa Hannoverissa.

Me esittelemme tietysti auliisti miten automaattinen rekisteröinti toimii käytännössä ja olemme kertomassa siitä myös syksyn messuilla kuten Berliinin Intergeossa ja Helsingin Paikkatietomarkkinoilla. Nähdään!

Mönkijä maalaserkeilauksen mittausalustana

Asiakkaamme Tasamitta on siirtänyt Riegl VZ-400-skannerin 3 metrin korkeuteen ja tarjoaa nyt Stop&Go-mittausta kuvan mukaisella kalustolla. Korkealla sijaitsevasta skannerista on etua monessa paikassa, koska näin skanneri näkee ja mittaa matalampien esteiden yli. Toisekseen mittaus tapahtuu kohtisuorempaa maanpintaan kohden, jolloin mittaustulos on aina parempi. Kolmenneksi liikkuminen paikasta toiseen on luonnollisesti nopeampaa ja mönkijä liikkuu keveästi maastossa kuin maastossa.

Huomaa myös skannerin telineen optimaalinen sijainti alustan suhteen suunnilleen keskellä mönkijää, jolloin mönkijä ei näy skannausaineistoissa.

Skannerin päällä Javad Triumph NT-vastaanotin puolestaan paikantaa puolestaan skannerin sijainnin, jolloin skannausasemien georeferointi on sujuvaa. Riegl on hiljan esitellyt kakkosversion automaattisesta rekisteröintiohjelmamoduulistaan, jolla entistä suuremmat projektit saadaan nopeammin prosessoitua. Toivomme hyviä skannauksia Tasamitalle!